Tässä on ollut vähän kaikenlaista muuta, mutta nyt täällä taas päivitellään :-)

Ruusurinne etenee, otan kasveista kuvat kun pääsen loppuun asti. Toivottavasti ennen talven tuloa, heh.

Kasvimaan satoa ollaan hyödynnetty:omat uudet perunat on ihania! Niiden peseminenkin on niin paljon helpompaa kun kaupasta ostettujen. Pieni pyöräytys vaan perunanpesuhanskoilla ja huuhtaisu. Osa porkkanoista on jo todella kookkaita, tillit pitkän huiskeita ja nauriit jopa ylikasvaneita. Mutta uusi suosikkini on kyssäkaali:

1249397714_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Tämä ihanuus oli minulle aivan uusi tuttavuus. En edes muista miksi sitä kylvin: ehkä se oli jonkun kasvin kumppaniksi suositeltu. Mehukas kuin mikä, ja miedon makuinen. Olemme syöneet niitä ihan sellaisenaan kuorittuna, sekä pastasalaatin joukossa kevyesti kiehautettuna. Myös raastetta voisi tehdä tai käyttää johonkin uuniruokaan.

Marjoja on kerätty urakalla, oman pihan lisäksi on jo täytynyt käydä sukulaisilla. Tavoiteena on vähintään 50 pulloa mehua (joka loppunee kuitenkin kesken). Vasta 16 keitetty, mutta portailla odottaa reilut 30 litraa marjoja.

Ensimmäiset omenat alkavat kypsyä. Olen tuonut niitä ja vihreitä tomaatteja sisälle kypsymään. Meillä on yksi nuorehko (ainakin verrattuna pihamme muihin, vuosikymmeniä vanhoihin) omanapuu. Lajikkeesta ei ole tietoa, mutta se tekee aivan ihania omenia. Tai tekisi, jollei muumiotauti pilaisi melkein kaikkia. Olen yrittänyt googlettaa miten taudista pääsisi eroon ja summa summaarum: ei kai oikein mitenkään. Olen siis alistumassa kohtaloon ja yritämme nauttia niistä vähistä, jotka ehdimme saada ennen muumiota.